mitt i livet

Utmaningens sötma

Den här veckan har jag både funderat, och också pratat med andra, om mentala utmaningar. Jag håller på med ett stycke teori i min teoridel i min avhandling just nu. Och när jag läser den här väldigt teoretiska och abstrakta litteraturen måste jag koncentrera mig till max under en väldigt fokuserad tid för att riktigt greppa det.

Det känns lite som att behöva sträcka på sig, långt och högt, för att nå ett rep. Ibland känner jag att jag håller i den rätt så stadigt, men sen släpper mitt stadiga grepp och jag tappar repet. Så famlar jag i blindo ett tag, nuddar repet då och då, fångar det då och då. Tappar det då och då. Om du är kompis, eller ens bekant, med Lev Vygotskij, hör du säkert att det rör sig om min närmaste utvecklingszon, och det låter ju härligt och optimalt.

I praktiken känns det lite som en lek mellan katt och råtta.

Mina trogna följeslagare. Varför är alla akademiska böcker så designmässigt anskrämliga? 

Mina trogna följeslagare. Varför är alla akademiska böcker så designmässigt anskrämliga? 

Men jag tänker på hur priviligerad jag är att kognitivt få utmanas på det här sättet. Hur otroligt lyckligt lottad jag är som får utbilda mig på en så hög nivå att jag verkligen är tvungen att gnugga geniknölarna för att förstå. Hur sällsynt är det inte att inte bara få studera (i prinicip) gratis, utan också få statligt stöd för att göra det. Woah, vilken välsignelse!

Och den där känslan. Känslan av att äntligen förstå teorin jag har kämpat med. Känslan då poletten faller och jag inte bara förstår, utan jag kan också beskriva teorin med egna ord i en egen text. 

Inget slår det.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Fyra tankar

Idag har jag för första gången på evigheter sett en gnutta ljus i gradu-tunneln. Det artar sig. 

Yrkeshögskolan Novia ordnade en demonstration på första hjälpen vid universitetet idag. Jag fick pröva på att göra kompression, ni vet det där då man trycker på bröstet så att hjärtat (förhoppningsvis) börjar slå . I gymnasiet gick jag en första hjälpen kurs, men de kunskaperna har nog förtvinat med tiden. Så det var både häftigt och nyttigt. Man kan ju aldrig veta när man behöver kunna ge första hjälpen åt någon. Förhoppningsvis aldrig - men nu är jag lite mer förberedd!

Vår äktenskapsgrupp hade sin allra första träff idag. Alldeles ljuvligt att få dela livet, kärlek, glädje och sorg med andra. Gemenskap alltså. Det är maffigt. För ensam är inte stark, och delad glädje är dubbel glädje. Och så vidare och så vidare.

Min första kortroman läste jag härom veckan. Fredrik Backmans "Och varje morgon blir vägen hem längre och längre". 86 sidor ljuvlighet. Om att minnas, glömma och glömma att man glömmer. Om kärlek, förlust, saknad och längtan. Boken berör - läs den!

morgonmys-blogg.jpg
Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Veckans underdog

Om jag nu vore att rangordna arbetsveckodagarna i favorithetsskala, då skulle onsdagen komma på min första plats. Onsdagen är en underdog som kämpar i underläge, mest mot fredagen - förstås - som är de flesta personers favorit. Jag är riktigt svag för böcker och filmer med det här underdog-temat (senast i helgen såg jag filmen Miracle om USA som fajtades mot jätten Sovjetunionen i ishockey i OS på 80-talet), och jag tror att det där orsaken till min förkärlek för onsdagar. Varför onsdag då? Faktiskt inte alls för att det i gemene mun kallas "lill-lördag", det har jag nog aldrig uppmärksammat. Nej, min förkärlek för onsdagar har helt andra orsaker.

Låt mig ta dig med på en mental bergsklättring där arbetsveckan är berget:

På måndag är det ofta verkligt tungt med att vakna tidigt, snöra på sig vandringsskorna, möta av regnskurar och dricka kallnat kaffe. Taskigt. Tisdagar, ofta ännu värre, för nu ger sig helgens rubbade sömnrutiner till känna ännu mer, så om det var regnskurar på måndagen är det isblandat regn, höjdsjuka, magafare (spysjuka), blodtryck och blåmärken på tisdagen. Ett genuint ifrågasättande av meningen med bergsklättringen äger rum. Tvivlet är ett faktum. 

Men så kommer onsdagen. Trots att sömnskorvet (en härlig finlandism för sömnsekret) till en början gnider i ögonen och den knöliga bädden frestar, finns ett hopp. Nu är vi nära toppen, hör man viskas hoppfullt men försiktigt vid frukosten på kall, klimpig gröt och cafe aú kaffesump. Och efter någon timmes vandring i mulet men förhållandevis OK förhållanden når man toppen av berget. Aah, vilken frihet.

Och däri ligger hela hemligheten med onsdagen. Det är toppen på berget. Och därifrån är det bara att rulla ner på torsdag och fredag. Så om jag vore en arbetsveckodag skulle jag helst vara onsdag - en tapper underdog!

Ha en bra onsdag alla fina!

I brist på en berg(-jag-aldrig-bestigit-)sbild får ni en naturskön bild på vackra Kronoby

I brist på en berg(-jag-aldrig-bestigit-)sbild får ni en naturskön bild på vackra Kronoby

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Anspråkslösa höstmånad

En härlig sommarvärme förråder mig att tro att det fortfarande är augusti och att shorts och t-skjorta nästan är adekvat klädsel. Det är det inte - nästan aldrig - i den här blåsiga staden som heter Vasa.

Det känns märkligt att vi redan är inne i septembermånad. Den bästa höstmånaden av alla höstmånader. Sommaren dröjer sig kvar men löven börjar bli trötta. Skogen är full av naturgodis och höstkläderna från källaren dyker upp igen. 

Jag måste säga att jag gillar hösten. Hösten för mig är, till skillnad från sommaren, anspråkslös. Trots att hösten innebär vardag och rutin, är det en mycket mindre prestationsladdad årstid för mig än sommaren.

Sommaren brukar ofta innebära prestationskrav. På ett sätt väldigt positiva prestationskrav., men i alla fall. Känner ni igen er i sommarpressen - man borde vara utomhus, på sommarstugan, träffa alla vänner, hinna göra utflykter, åka båt, äta glass, plocka jordgubbar, grilla, spela fotboll och listan kan göras hur lång som helst. I vårt nordliga land är det som att sommaren är årstiden då allt ska hinnas med, precis som om sommaren är den enda årstid som vi nordbor verkligen lever. 

Nej tack säger jag till det. Jag vill också leva under de tre övriga årstiderna. Precis som den här månaden. 

Välkommen höst och september!

september-blogg.png

Vilken är din favoritårstid?

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Andas in, andas ut

Söndagen till ära blev det en tur längs en vacker vandringsled i gott sällskap (kan ni gissa vilken vandringsled vi gick på?).

Söndagar är lugna dagar för mig. En dag att varva ner och ladda om. Jag summerar ofta veckan som har varit för mig själv, och brukar också planera veckan som står för dörren. Men viktigast för mig är att få vila riktigt ordentligt.

Det är märkligt det där med vila. Hur olika det kan se ut. För mig innebär vila att sitta i läsfåtöljen och läsa länge länge. Men vila för mig kan också innebära att baka en ordentlig sats med bullar eller bröd att fylla frysen med. Ganska sällan innebär vila för mig att ligga på soffan, utan istället handlar vila för mig om att göra något jag tycker om och får energi av. Som till exempel att ta en härlig naturvandring med fina vänner.

För visst är det energigivande att fylla lungorna med frisk luft, att beundra vackra utsikter och spana efter djur. Och det bästa av allt är ju förstås när man väl ställer ner väskorna och beslutar sig för att ta den där efterlängtade kaffepausen. 

Då vilar jag.

Vad gör du för att vila?

utflykt-blogg1.jpg
utflykt-blogg2.jpg
utflykt-blogg8.jpg
utflykt-blogg4.jpg
Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Pärlor i vardagen

För tillfället jobbar jag med två olika jobb samtidigt som jag försöker skriva på min avhandling, jobba på min blogg, skriva och svara på mejl, läsa böcker och hinna ta det lite lugnt mellan varven. Det blir rätt så långa dagar och mycket program. Vilket jag gillar. Hellre mycket program än alldeles för lite. 

Men det finns inte alltid tid att göra precis allt jag önskar göra. Till exempel sitta länge och väl och prata med min Samuel. Sträckläsa en bra bok i flera timmar. Se på mina favoritserier eller ta en långpromenad. Fastän viljan finns räcker tiden inte alltid till, och det kan jag inte påverka.

Men jag kan påverka min inställning, jag själv ansvarar för min attityd. I den här fartfyllda tiden jag lever i just nu, har jag kommit att väldigt mycket uppskatta de enkla, till och med banala, stunderna i vardagen. Så som att efter en lång arbetsdag sitta ned en kvart med min Samuel, dricka kaffe och prata om hur dagen har varit. Eller att stiga upp en halvtimme tidigare om morgonen för att i lugn och ro få avnjuta morgongröten med dagens tidning och dagens lösen. Eller att om kvällen läsa en av Maggan Hägglunds krönikor i boken "Maggans lilla starksköra". 

En programspäckad vardag kanske gör det här med en. Får en att uppskatta de små stunderna i livet som ger energi, glädje och frid i en hektisk vardagsmiljö. 

I det enkla bordet vackra.jpg
Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Sommaren anno 2017

Vad minns jag efter sommaren 2017?

Jag minns Sverigeresan, som officiellt avslutade min peffanvår och inledde min sommar. Jag minns min syster Ebbas och Samuels kusin Emmis studentfest, lägerveckor i Pargas där jag jobbade som sånglärare, ett vackert bröllop i juni, övningar inför och verkställande av keikkor (gigs eller spelningar på svenska) i mängd och parti och midsommarfirande förstås. Jag tog en stilla vecka i slutet på juni, då jag varvade ner och tog tag i det där som man inte riktigt hinner eller orkar med under vardagen. Jag minns den fina 80-årsfesten. Och jag minns den vackra bröllopsdagen med min Samuel. 

Jag minns, med sällsyn nostalgi, sommarens Kokkola Cup. Jakobs Dagar flöt mig lite förbi, men visst hann jag med några Jakobstadsbesök i år också. Jag minns den härliga tjejdagen (i brist på möhippa i år) med brunch, baseball, brudar och burgare. Jag minns återföreningen med min Maja och hennes Martin. Jag minns många fotbollsmatcher på läktaren, och jag minns att umgås med våra Umesvenskar fina Lina med Staffan och deras härliga dotter, och vårt fadderbarn, Sibel. 

Jag minns en fartfylld sommar då vi nötte riks8 som aldrig förr. Jag minns svettiga minuter (timmar blev det verkligen inte) på vår balkong och jag minns att jag hann läsa alla de där böcker jag länge suktat efter.

Jag minns min sommar med glädje.

Jag och min Samuel firade två år den 18 juli.

Jag och min Samuel firade två år den 18 juli.

Baseballspel vid Rödsö Park.

Baseballspel vid Rödsö Park.

Badbrudar på väg och svalka sig efter intensivt baseball och fotbollsspel. En riktigt goals kväll!

Badbrudar på väg och svalka sig efter intensivt baseball och fotbollsspel. En riktigt goals kväll!

Nostalgin i och med Kokkola Cup. Härliga kids som lirar boll.

Nostalgin i och med Kokkola Cup. Härliga kids som lirar boll.

Fina brudar beundrar båtar.

Fina brudar beundrar båtar.

En härlig panoramabild fotad av min Samuel.

En härlig panoramabild fotad av min Samuel.

Kaffe med utsikt. På en bortglömd strand någonstans i Korsholm.

Kaffe med utsikt. På en bortglömd strand någonstans i Korsholm.

Mycket chill vid föräldrarnas "Torp". Någon dag ska jag göra ett inlägg om det här mästerverket.

Mycket chill vid föräldrarnas "Torp". Någon dag ska jag göra ett inlägg om det här mästerverket.

Mycket mumsigt i sommar. Bland annat det här goda vid Vasatorg. 

Mycket mumsigt i sommar. Bland annat det här goda vid Vasatorg. 

KeikkaMindy (och photobomb Ebba) i bilen på väg på gig!

KeikkaMindy (och photobomb Ebba) i bilen på väg på gig!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.