litteratur

Värd sitt pris

Barn- och ungdomslitteratur är som bäst när den också vågar ta upp dom där svåra och ofta tabubelagda teman; teman som kanske har ansetts mera lämpliga inom "vuxenlitteraturen".

Sara Lundbergs bok Fågeln i mig flyger vart den vill är ett utmärkt exempel på det här då centrala teman i boken är sorg, förlust, drivkraft, rädsla och att våga drömma. Det låter klyschigt men det är paketerat på ett sällan skådat sätt. Boken belönades med Augustipriset 2017 för årets bästa svenska barn- och ungdomsbok.

fågeln2-blogg.jpg

Bilderboken handlar om den svenska konstnären Berta Hanssons uppväxt under tidigt 1900-tal. Tuberkolos härjade i Sverige och sjukdomens närvaro förmedlas både i text och bild. Och det är en av de övergripande styrkorna i boken; texten förmedlar en berättelse, bilderna ytterligare en och tillsammans utgör de en väldigt stark estetisk helhet. Jag stormnjuter av att bläddra igenom boken, då den består av underbara, färgstarka och känsloladdade målningar som förmedlar en vacker och berörande berättelse.

fågelnimig-blogg.jpg
BOKET-Blogg.jpg

Det här är en crossover av rang. Både ung som gammal kan inte bara njuta , men få ut väldigt mycket (om än lite olika aspekter), utav läsupplevelsen. Jag tror att den tilltalar läsare i olika åldrar och olika skeden av livet. Det är en ärlig och hoppfull berättelse som är så läsvärd. Boken rörde mig till tårar och jag kan inte annat än konstatera att den absolut var värd sitt pris. 

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Viktiga böcker i era liv

Nu har jag sammanställt informationen som ni har delat med er i ministudien som jag öppnade för en vecka sedan! TACK för era fina svar, jag blev så glad över att så många bidrog med sina boktips. Flera av er tipsade om samma författare, och flera av er höll faktiskt på med att läsa exakt samma bok just nu, vilket var häftigt! Jag undviker alltså dubbletter och summerar nedan endast vilka författare och böcker som nämndes.

Jag fick så många goda tips och inspiration till läsning, och jag hoppas att det här inlägget också kan inspirera dig och ge dig nya författarnamn och fina boktips! Men nu till listan (bilden nedan har inget med era svar att göra):

Läser just nu

Jojo Moyes Toner i natten
Dorothy Clarke Wilson Granny Brand 
Giulia Enders Charmen med tarmen
Jan-Philippe Sendker Konsten att höra hjärtslag
Vilhem Moberg Sista brevet till Sverige
J.K Rowling Harry Potter 2 (Hemlighetens kammare)
Lillemor Hallberg, Kristina Ziegert & Ove Svensson m.fl. Hälsa & livsstil: forskning och tillämpning

Min favoritbok

Morgan Matson Fyra dagar fyra nätter
Jojo Moyes Livet efter dig
Liz Johnson Värdshuset vid havet
Nora Roberts Förföljaren
Becky Wades serie om Porter Family
Jojo Moyes Etthundra mil
Dorothy Clarke Wilson Granny Brand
Eino Leino Hymyilevä Apollo
Någon bok av Leslie Pearse
Francine Rivers Kärlek som befriar
J.K Rowlings Harry Potter-serie
Francine Rivers Flickan under bron
Jana Vagner Ön (jag hoppas jag fick författaren rätt!)

taivaslaulu-blogg.jpg

En författare jag återvänder till

Nora Roberts
Lynn Austin
Jojo Moyes
Leslie Pearse
Francine Rivers
Tamara McKinley
Elisabeth Nemer
Märta Tikkanen
Jonas Gardell
Lisa Bjärbo
J.K Rowling
Karen Kingsbury

En bok som jag kan läsa flera gånger

Morgan Matson Fyra dagar fyra nätter
Nora Roberts Förföljaren
Becky Wades Porter Family-serien
Lynn Austin I väntan på dig
Suzanne Collins Hungerspelen
Stephanie Meyers Twilight-serie
Francine Rivers Oönskat liv
Jonathan Safran Foer Extremt högt & otroligt nära
J.K Rowling Harry Potter-serien
Karen Kingsbury 9/11-serien

bibban-blogg1.jpg

Följande bok på min läslista

Nora Roberts En förtrollad ö
Martina Johansson Hormonbibeln 2.0
Petra Krantz Lindgren Med känsla för barns självkänsla
Tove Jansson Bulevarden och andra texter
Ulf Smedberg Veteranens minnen
Merete Mazzarella Om livets mening
Pauliina Rauhala Taivaslaulu
Johanna Holmström Själarnas ö
Adrian Perera White Monkey
J.K Rowling Harry Potter 3 (Fången från Azkaban)
Francine Rivers En röst i vinden
Eva Hornung Hundpojken

Mitt bästa boktips

Lynn Austin Allting nytt
Jojo Moyes Livet efter dig
Jojo Moyes Etthundra mil
Dorothy Clarke Wilson Granny Brand
Giulia Enders Charmen med tarmen
William Paul Young Ödehuset
Francine Rivers Kärlek som befriar
Läs mångsidigt! Blanda genrer, tidsepoker och författare!
J.K Rowling Harry Potter (haha, vi har en hardcore Potter-fantast på tråden! :)
Gary Chapman Kärlekens fem språk
Shannon Ethridge Varje kvinnas kamp
Stephen Arterburn, Fred Stoeker & Mike Yorker Varje mans kamp
Therése Lindgren Ibland mår jag inte så bra

bokrecension1-blogg.jpg

Annat i litteraturväg som jag vill berätta

Det stämmer som de säger - att läsa är att resa
Jag tycker om Harry Potter och din blogg Mindus så får jag följa med ditt liv!
Stephen Kings böcker är aldrig dåliga. De må vara olika och lite annorlunda, men klassiker som Carrie och Varsel kan aldrig bli fel.

 

TACK till er som deltog ❤

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Ministudie i litteraturläsning: viktiga böcker i mitt liv

Då jag nu har en blogg genom vilken jag når ut till ett antal människor dagligen, tänker jag att det är ett alldeles ypperligt tillfälle att ta till vara på, och dela med mig av, de erfarenheter som mina läsare har. Jag brinner för litteratur och jag vet att många av er, mina läsare, också gör det. Jag vill inte att mitt bloggande ska vara en monolog, utan jag ser min blogg som en plattform för dialog och som en inspirationskälla för både mig och dig.

Något som jag är väldigt nyfiken på, är vad just du har för tips då det gäller litteratur och läsning. Det är bakgrunden till den här ministudien i litteratur. Så låt mig presentera:

Ministudie i litteraturläsning

Tema: viktiga böcker i mitt liv

IMG_1849.JPG

Temat är alltså viktiga böcker i mitt liv, och jag är så ivrig över den här ministudien! Nedan finns några frågor som bland annat handlar om favoritförfattare och favoritböcker. Om du vill får du väldigt gärna delta i den här ministudien. Du är helt anonym i dina svar, deltagandet är frivilligt och resultatet kommer att sammanställas och publiceras på min blogg för att sprida inspiration och tips. Fastän frågorna är skrivna i singularis (favoritbok) får du mer än gärna nämna flera böcker eller många författare.

Formuläret stängs söndagen den 18 februari klockan 23:59 och resultatet presenteras måndagen den 19 februari.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Det som aldrig händer

Den här krispigt vackra vinterlördagen har jag gjort två flugor på smällen, och kombinerat nytta med nöje då jag promenerade till stan för att sköta några ärenden. Det slog mig hur Vasa vaknar till liv då solen tittar fram. Det slog mig också hur många människor det finns i Vasa - var har ni hållit hus under hela vinterhalvåret? Var har ni varit? Kul att se er!

Idag gjorde jag också det som aldrig (i alla fall sällan) händer. Jag besökte biblioteket endast för att bli några böcker fattigare, inte rikare. Det är rent ut sagt omöjligt för mig att strosa bland bokhyllorna i biblioteket utan att samtidigt plocka med mig en, två, tio bokskatter skrivna av både nykomlingar och gamla bekanta. Men i dag hände just det. Tomhänt lämnade jag min favoritplats.

Jag har emellertid redan några biblioteksböcker som pockar på. Näst på min läslista har jag romanen VI skriven av karlebybon Agneta Kallis. Det är en ungdomsroman som utspelar sig i min hemstad Karleby - det kan jag ju inte som modersmålslärare missa! Därefter väntar jag lite mera inhemsk litteratur på finska: Tiranan sydän av stjärnskottet Pajtim Statovci. Efter det är listan än så länge öppen, jag har ju litteraturförslag i mängd och parti men jag måste utvärdera situationen när jag väl kommer dit.

Jag älskar stadsbibliotekets härliga retrobokstäver!

Jag älskar stadsbibliotekets härliga retrobokstäver!

I övrigt önskar jag dig en riktigt skön lördag och hoppas att du, som jag, följer med Melodifestivalen ikväll! 

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Alldeles för viktigt för mig

Det har knappast undgått en enda av er, som har följt med den här bloggen ens ett litet tag, att läsning är min grej. Jag skulle helst livnära mig på det om jag kunde. Nu livnär jag mig emellertid på lite annat (som för övrigt också är min grej) och det har sina följder på mitt läsande. 

Läser gör jag ju i jobbet också, en hel del till och med. Men den skönlitterära läsningen har varit som en avlägsen, ljuv dagdröm under den senaste månaden. Visst har jag läst en del, men inte alls lika mycket som jag brukar. Och när min vardag har fyllts med så mycket annat, har läsningen fallit bort. Jag har saknat läsningen, men jag har medvetet valt att inte prioritera det just nu. 

Läsning för mig är avkoppling. Det bästa sättet för mig att varva ner är att sträckläsa en bra bok i två-tre timmar. Om jag efter en hektisk dag tar fram min bok märker jag att den första läskvarten präglas av en viss rastlöshet och otålighet. Jag ömsom tittar på telefonen, ömsom kokar te, ömsom rättar till filten eller på annat sätt har svårt att komma till ro. Men sen, när jag kommer över den där rastlöshetströskeln, då vet ni. Då är det så skönt att vaggas in i berättelsen, språket, karaktärerna. Tiden står still samtidigt som den rusar i väg.

Samtidigt är skönlitteratur för mig en ständig inre dialog. Min läsning präglas inte av ett passivt mottagande, utan jag märker att jag hela tiden förhandlar min position i förhållande till vad jag läser. Jag märker att läsningen gör att jag inombords för en konstant intervju med mig själv: Vad tycker jag om det här? Vilka tankar väcker det här i mig? Kan jag förstå varför den här karaktären gör så här? På det sättet är min läsning också en värld av reflektion och tankeverksamhet.

Jag ville inte att läsningen skulle bli ett stressmoment. En "to-do"-ruta att bocka av vid dagens slut. Nej, läsning är alldeles för viktigt för mig för att bli ett måste. Jag vill inte att läsningen ska vara kravfylld och att bristen på läsning ska väcka känslor av otillräcklighet.

Nej. Jag vill ha gott om tid på mig.
Eller lite tid men mycket ork.
Helst mycket tid, massor av ork och många möjligheter. 

I brist på att alla variabler i min läsningekvation infaller, läser jag när jag kan.

Som i dag.

Min favorithörna i vårt hem. Läshörnan.

Min favorithörna i vårt hem. Läshörnan.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Mitt 2017 i litteraturväg

Jag har ådragit mig en rejäl förkylning men jag tänkte ändå kika in med ett inlägg om det bästa jag har läst under varje månad under 2017.

Januari: Per Nilsson Hjärtans fröjd
Den här ungdomsromanen från 1992 fångade mig omedelbart. Det är kombinationen av en lättläst text, en klassisk tematik (kärlek och olycklig sådan) men ändå med en lite annorlunda twist som gjorde att jag sträckläste boken. Jag fascinerades också av hur boken kan analyseras på många olika nivåer och hur mångsidigt den kan användas i klassrummet.

Februari: Pauliina Rauhala Taivaslaulu
Den här finska romanen från 2015 läste jag på mitt andra, eller kanske snarare tredje språk, finska. Boken handlar om Vilja och Aleksi, och är på många sätt den ärligaste och vackraste kärlekshistorien jag någonsin har läst. Vilja och Aleksi växer upp och lever i en gammallaestadiansk tradition, och en stor del av romanen vill problematisera och lyfta upp svåra frågor inom traditionen och kristendomen överlag. Rauhala närmar sig de här stora och svåra frågorna med en taktfullhet och finkänslighet som lämnar mig djupt berörd. En oerhört viktig bok.

taivaslaulu-blogg.jpg

Mars: Hannele Mikaela Taivassalo In Transit
Efter att jag personligen fick träffa författaren och lyssna på dennes föreläsning under våren, kände jag mig minst sagt manad att ta mig an hennes senaste roman. Den här finlandssvenska författarens verk har en historia som tilltalar mig, då den handlar om hur stad möter landsbygd, om rörelse och ro. Läsaren får följa med tre livsöden som sammanflätas på ett vackert och smidigt sätt.

April: Ann-Luise Bertell Vänd om min längtan
En klassisk amerikamigration men ändå med ett sällsynt djup och vemod. Också den här är en finlandssvensk berättelse om ett öde som så många nordbor upplevde under sekelskiftet mellan 1800 och 1900-talet. Boken gav jag också till min mormor i julklapp då den passar alla åldrar!

Juni: Kepler Hypnotisören
Jag är lite trotsig mot mainstream litteratur och därför har jag varit sen i starten med min Kepler. Under mina första lediga dagar i juni tog jag mig an den första av Keplers Joona Linna böcker och nu är jag hooked. Mainstream är ändå mainstream av en orsak. Kepler är perfekt läsning då jag inte orkar ta in så mycket annat, utan bara vill ha underhållsläsning och spänning.

kepler-blogg.jpg

Juli: Tomas Sjödin Den som hittar sin plats tar ingen annans
Den här boken tog jag till mig genom hörlurar under många löpturer och promenader under sommarens hetaste månad. Trots att den på många sätt var helt annorlunda än jag hade tänkt mig fick den ändå fem stjärnor i min läsdagbok. Hade jag läst som fysisk bok hade jag suttit med understrykningspennan i högsta hugg och plockat ut en massa citat. Sjödin är min favorit.

Augusti: Mariette Lindsteins Sekten på Dimön
Den här boken, den första i trilogin om sekten ViaTerra, läste jag under en period då jag i litteraturväg hade snöat in mig på sekter. Den här romanen skildrar hur det är att bli indragen i en sekt på ett trovärdigt sätt som jag inte har stött på i litteratur förut. Tempot i boken stämmer så väl överens med handlingens tempo, och det bildar en fin synergi. En på många sätt skrämmande och ryslig läsning, men på ännu fler sätt en oerhört viktig läsning! Nästa år ska jag ta mig an den andra och tredje boken i serien.

September: Johanna Holmström Själarnas ö
Den här nykomlingen för år 2017 hade jag länge suktat efter. Historien är baserad på den sanna berättelsen om kvinnan som dränkte sina barn i Aura å under skiftet mellan 1800-1900. Det är alldeles rysligt. Boken öppnar ändå upp och gör precis det som litteraturen gör när den är som bäst: den öppnar upp ögonen för det oförståeliga och oförklarliga. Därutöver lyfts kvinnornas roll, kvinnosyn och psykvården upp och problematiseras.

bokrecension1-blogg.jpg

Oktober: George R. R Martin Kampen om Järntronen
Jag som aldrig har varit en fantasyfantast föll alldeles totalt för Game of Thrones serien, som Samuel efter mycket övertalning fick mig att se på. Att jag sen också började läsa böckerna är bara en naturlig följd av mitt intresse för serien. Jag kan helt och hållet instämma i det som så ofta har sagts om R.R Martins böcker: även de som inte annars gillar fantasy gillar den här serien!

November: Amanda Audas Kass Till den lilla människan intill
Vilken inspiratör och förebild den här kvinnan är! Jag hade lyckan att få tag på hennes andra bok efter en lång väntetid i bibliotekskön. Min läsning av den kan bäst liknas vid då man länge och girigt vill suga på en god karamell. En perfekt bok att ge som gåva åt vem som helst, när som helst. Den här boken satte en guldkant på min novembermånad!

audaskass-blogg.jpg

December: Sara Jungersten Lika delar liv och luft
Vasaskildraren övertygade mig än en gång med den här romanen om att försumma ett barn, förlora ett barn och önska ett barn. Jag gillar starkt Jungerstens förmåga att sätta fingret på kvinnan i samhället idag, just nu. Också i den här romanen är kvinnan i fokus och många utmaningar som dagens kvinna möter skildras i romanen. Utöver allt det här älskar jag att kunna känna igen mig i de miljöer som personerna rör sig i. Igenkänningsfaktorn är hög i Jungerstens samtliga böcker. Också i denna.

Sammanfattningsvis kan sägas att mitt litteraturår har varit väldigt inhemskt och finlandssvenskt Författare som inte är från Finland eller Sverige har sällan varit med på min litteraturlista. Det beror på att jag gillar när jag kan känna igen mig i den livsstil och den miljö som handlingen utspelar sig i. Jag har svårt att fysiskt och mentalt relatera till, till exempel, New Yorks storstadsmiljöer. Under nästa år hoppas jag däremot på mer spridning i min läsning!

Jag har nått mitt mål med en skönlitterär bok per vecka med råge, och det är jag glad för! 

läsaläsa-blogg.jpg
Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Julläsning till eder alla

Jag har en förkärlek för julböcker. Som barn var Astrid Lindgrens julsagor i Barnen i Bullerbyn, Lotta på Bråkmakargatan och Madicken mina favoriter. Lindgren beskrev sinnebilden av den mest idylliska julen med stöpta ljus och doft av gran. 

Det finns emellertid också andra och nyare julläsning som jag har fattat tycke för. Den senaste som jag läste är novellen Ditt livs affär av Fredrik Backman. Till skillnad från Lindgrens julsagor är den här inte alls idyllisk och har inte heller särskilt mycket med jul att göra, trots att handlingen utspelar sig i juletid. Däremot har den det sällsynta djupet som jag hittills bara har hittat i ett enda skönlitterärt författarskap, och det är just i Backmans. Sällan har romaner (noveller) berört mig på ett så allmänmänskligt plan som Backmans gör. Så också med den här novellen som utkom 2016 i Helsingborgs Dagblad. I år utkom novellen i bokform. 

Redan med att läsa bokens baksida väcks min nyfikenhet och läslust:

"Ditt livs affär, av författaren till En man som heter Ove, är en magisk liten julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss egentligen betyder. Vem skulle du ge ditt liv för, om det inte räckte med att bara dö? Vad skulle du offra, om du visste att ingen skulle minnas det?

Det är natten före julafton. När gryningen kommer är en av oss borta."

Läs den!

backamansbootshi.PNG

Jag har läst novellen via Elib (superbra, gratis tjänst som används av de flesta bibliotek och många skolor/universitet i Finland). Överlag föredrar jag den fysiska boken alla gånger, men en novell och kortare romaner går bra att läsa också på en läsplatta.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Läst i november

I ett tidigare inlägg i höstas nämnde jag hur jag längtar efter alla boknyheterna som utkommer lagom till jul. Jag har redan fått lägga händerna på två av de många litteraturnyheterna och de är ungdomsromanen Zoo! Virala genier av duon Korkea-aho & Forsström, samt den femte boken i milleniumserien Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz. 

zoo!-blogg.jpg

Boken Zoo! Virala genier har, inte alls utan orsak, blivit kallad svenskfinlands svar på Sveriges Sune och Bert. Jag måste erkänna att jag vid ett flertal tillfällen skrattade högljutt när jag läste den här boken. Den passar alldeles utmärkt åt både gammal och ung som gärna snuttläser och njuter av att sidorna fylls med skrattframkallande bilder. Jag gillade också ordvitsarna och de många absurda händelserna som uppstod. Jag hade gärna sett att vissa teman skulle ha fördjupats ännu mer, såsom frågorna om integration, mobbning och psykisk hälsa. Boken nuddade endast de här teman, men kanske det var ett högst medvetet val från författarnas sida; att som ung grabb i åk 8 öppet och utan förbehåll prata om depression är sällsynt. 

millenium-blogg.jpg

Länge fick jag vänta i reservationskön innan jag fick tag på den här rackaren. Jag var på plats nummer 26 då jag började köa, men nu äntligen! Mina förväntningar var höga inför läsningen, och inte blev jag direkt besviken. Jag var bara inte alldeles begeistrad som jag var av den första och fjärde boken. Det kan förstås bero på att jag var tvungen att läsa snuttar ur boken ur någon veckas tid, istället för att sträckläsa den. Det (snutt- eller sträckläsning) har väldigt stor inverkan på hur jag upplever en bok och läsningen av den. Men absolut, det är en samhällsaktuell roman med sylvassa iakttagelser som alla ni som har läst de tidigare böckerna ska läsa!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Ord på vägen

Minns ni om när jag skrev om mina 6 bästa tips för ett läsande liv?

Ett av mina tips var att samla vackra, tänkvärda citat i ett och samma ställe. Idag tänkte jag dela med mig av några glimtar jag har sparat i mitt häfte. Häftet kallas jag "Ord värda att bevinga".

Ibland satsar jag lite mer på hur jag rent kalligrafiskt skriver ner mina citat. Ibland mindre. Oftast inte så mycket alls. Men det får vara lite imperfekt, det är bara mänskligt.

Jag hoppas att jag med de här bilderna kan inspirera er till att läsa mer. Och våga ta er an lyrik också. Längst ner finns en lista på varifrån citaten är hämtade. Läs och njut.

vackert-blogg.jpg
vackert6-blogg.jpg
vackert2-blogg.jpg
vackert3-blogg.jpg
vackert5-blogg.jpg
vackert4-blogg.jpg
vackert7-blogg.jpg

Citaten är hämtade ur:
Bodil Malmsten (2014) Det här är hjärtat (den här bara måste ni läsa)
Peter Sandström (2012) Till dig som saknas
Lars Huldén (2016) Läsning för vandrare och andra (vari citatet från 1974 finns med)
Pauliina Rauhala (2015) Taivaslaulu

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Själarnas ö

Ibland när man läser eller ser på tv kan man trösta sig med att tänka "Det här har inte hänt på riktigt". I andra fall går det inte alls. Till exempel i Johanna Holmströms senaste roman Själarnas ö.

Romanen är baserad på den verkliga händelsen om Kristina som dränkte sina barn i Aura å i slutet på 1800-talet. Hon skickas till ett dårhus på ön med det vackra namnet, Själö - därav titeln. På Själö får läsaren bekanta sig med flera andra intagna genom åren, och på det här sättet bilda sig en uppfattning om hur mentalvården såg ut för lite mer än etthundra år sedan.

Vi kan alla ignorera dammigheten på grönväxten.

Vi kan alla ignorera dammigheten på grönväxten.

Jag hade gärna lärt känna Kristina bättre, få veta hennes innersta tankar och se hennes inre utveckling genom åren. Det var förvisso intressant att lära känna olika karaktärer, men det var fram för allt Kristina som trollband mig från sida ett.

Det är en tankeväckande roman. Efter att jag läst ut boken försjunker jag in i tankar om vilka stora utmaningar mentalvården innefattar. Jag försjunker i tankar på vem som är frisk och vem som inte är det, och vem som har rätt att avgöra någons mentala hälsa - och på så sätt ha makt över liv, kanske död. Jag tänker också på hur långt mentalvården har kommit; i boken bestäms den mentala hälsan bland annat utifrån huvudform, kroppslighet och kön. 

sjalarnaso-blogg.jpg


Historiska romaner med ett alltjämt lika aktuellt tema är de som lever längst, och de som i mitt tycke också är bäst. Den här romanen har verkligen samhällsrelevans, bara för någon dag sedan läste jag den här artikeln på svenska yle om mentalvård. Romanen tilltalar den som vill ha en djupare och tankeväckande läsning, men den tilltalar också lustlästaren som inte kräver mer än en god story.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.