Majböcker 2020

Den sista vårmånaden övergår i en sommarmånad och det är dags att se på majmånadens bokskörd.

Jag har läst väldigt gott och blandat, både ljudböcker, e-böcker och fysiska böcker. Här kommer korta recensioner om böckerna jag har läst i maj.

Henna Johansdotter (2019) Glasvaggan. Det här var vår bokklubbsbok i början av maj. Häftig finlandssvensk scifi-dystopi med filmatiskt grepp. Kanske lite för utdragen lite haltande beskrivningar på sina ställen men överlag ett häftigt lokalt bidrag till en utbred, global genre.

Delia Owens (2019/2020) Där kräftorna sjunger. BÄSTA boken i år. Perfekt solstolsläsning. Jag har recenserat denna i större utsträckning här.

Emma Frans (2017) Larmrapporten. Allmänbildande och viktig bok om hur vi kan avgöra texters och källors tillförlitlighet i en samtid som präglas av fejkade nyheter. Den här borde läsas av alla som rör sig i den samtid som är vår.

Dan Brown (2000) Änglar och Demoner. En oldie men goldie. I korta kapitel och med snabbt tempo som berättar den här spänningsromanen om ett mordmysterium i Vatikanstaten med långtgående, globala konsekvenser. Älskar kombinationen av symboler, religionsvetenskap, historia och konspirationsteorier.

Mariette Lindstein (2017) Sektens barn. Den spännande tredje delen i Dimön-serien. Den här handlar om barn som växer upp i eller i anslutning till sekter och är därför oerhört viktigt perspektiv. Den första delen Lindsteins Dimön-trilogi har jag recenserat här.

Italo Calvino (1979) Om en vinternatt en resande. Så fängslande från sid ett! En bok om böcker som plötsligt tar slut och blir en svindlande jakt i litteraturens fortspår. Postmodernt, märkligt och helt fantastiskt! Recension här.

Sandra Beijer (2016) Allt som blir kvar. Alltså vilket fantastiskt språk den här har! Trots en rätt handlingstunn intrig tyckte jag om den här för dess språkliga dräkt och introspektion.

Otto Gabrielsson (2020) Vildhavre. Rörande, störande och skavande. Flera gånger kände jag att jag inte borde läsa det här, att dessa brev inte är för mina ögon. Ändå skriver Gabrielsson brett och allmänmänskligt om föräldraskap, roller och samhälle. Läsvärt!

Malin Lindroth (2018) Nuckan. En nucka är en äldre, singel kvinna utan barn, på dialekt gambepiigå. Malin Lindroth har i den här boken velat återta begreppet nuckan. Hon berättar sårbart och ärligt om erfarenheter, samhälleliga normer och system som upprätthåller föreställningen om tvåsamheten och (kärn)familjeliv som norm. Oerhört viktig bok.

Milja Sarkola (2020) Mitt kapital. En sparsmakad roman med lång eftersmak. Hur långt kan optimeringstänkandet sträcka sig? den frågan bollar den här romanen med. Huvudkaraktären är inte direkt Joakim von Anka-snål men väldigt, väldigt nära. Fascinerande nya perspektiv att se och uppleva världen på.

Jenny Jägerfeld (2018) Blixtra spraka blända! En young adult roman om författarstjärnskottet Pennys hedonistiska liv, komplicerade relationer och (många) sammanbrott. I min läsning pendlar jag mellan fascination över det vackra, täta språket och irritation över karaktärernas brist på bondförnuft. Hade den varit mer komprimerad hade jag gillat den ännu bättre.

Alain de Botton (1993) On Love. Åh jag älskar Alain de Botton. Det här är en roman som utmanar genren skönlitteratur på ett uppfriskande sätt. En relationsroman som skriver träffsäkert och uppriktigt om relationers utmaningar och verklighet.

Suzanne Collins (2020) Balladen om sångfåglar och ormar. YES vad jag har sett fram emot att läsa den här. En prequel till Hungerspelen-trilogin. Den här romanen rör sig i Panem och i huvudrollen är Corolianus Snow. Jag var lite skeptisk till en en början men blev verkligen inte besviken.

Nina Wähä (2010) Titta inte bakåt! Den här romanen handlar om Sabina som möter en man med ett mystiskt förflutet. Hon hittar ett manuskript i hans lägenhet och börjar nysta i en berättelse om tre män som flyr Sovjetunionen under studentupprorens tid. Den här romanen har ett intressant grepp då den handlar om böcker i böcker och kombinerar det förflutna med nutid på ett häftigt sätt.

Michaela von Kügelgen (2020) Nationen. Maj-månadens andra bokklubbsbok (eftersom vi inte hann träffas i april). Härlig feel-god (och samtidigt feel-bad) roman om finlandssvenskt studieliv. Vi gillade de korta kapitlen och det framåtsträvande tempot men efterlyste en mer nyanserad bild av studielivet. Härlig, lättläst solstolsläsning i sommar!

Ocean Vuong (2019/2020) En stund är vi vackra på jorden. ÅH! Så vacker! Den här boken är en underbar kontamination av Hanya Yanaghiaras Ett litet liv, Adrian Pereras white monkey, Kim Thúys Ru och kanske lite Otto Gabrielssons Vildhavre. Boken är en poetisk brevroman som en son skriver åt sin mamma. Så gripande och vacker.

Mats Strandberg (2017) Hemmet. Den här romanen har kategoriserats som en skräck-thriller, men jag måste säga att det räckte väldigt långt in i boken innan jag ens förstod det. Boken utspelas på ett äldreboende och trots att det finns en skräck-aktig intrig lyfter den också fram viktiga frågor om vem som är sjuk/frisk och om vad ett värdigt liv (också på äldre dar) innebär.

J. K. Rowling (1999/) Harry Potter och Fången från Azkaban. Älskar älskar älskar att jag har många Harry Potter böcker på min att läsa-lista. Den här gillade jag jättemycket. Fången Sirius Black har rymt från Azkaban fängelset och verkar av någon anledning vara ute efter Harry Potter själv. Så underbart att umgås med Harry, Ron, Hermione, Hagrid och alla andra i Hogwartsmiljön!

Har du läst någon av ovanstående?

Fanns det någon bok som du blev taggad på att läsa?

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.