Säga vad man vill om dessa undantagstider men de gynnar mitt läsflöde enormt!
Att mitt favoritställe (biblioteket) är stängt är synd men lyckligtvis finns det läsplattor och ljudböcker.
Jag brukar ofta lyfta fram romaner i dessa läst på sistone-inlägg.
Den här gången tänkte jag däremot lyfta fram böcker som rör sig mer mot fakta och biografi hållet.
Personligen läser jag inte så mycket i den här kategorin, men jag vet att många av er som kikar in här gärna (och kanske till och med helst) läser fakta framom fiktion.
Här presenterar jag tre böcker ”faktaböcker” mer ingående.
Jag har läst den kritikerrosade och omtalade Ålevangeliet av Patrik Svensson, den imponerande grafiska släktkrönikan Heimat av Nora Krug samt Mikko Paasis berättelse om den otroliga grottdykningen som räddade ett fotbollslag i Thailand 2018.
Stay tuned för recension.
Patrik Svensson (2019) Ålevangeliet
I kategorin: Det jag inte visste att jag ville veta, placerar sig den här väldigt högt upp.
Precis som titeln avslöjar är det här är en bok om ålen.
Egentligen är den ändå en bok om livet. Fakta och minnesfragment varvas med varandra i den här eleganta boken om den mystiska ålen, men boken kommer i slutändan att handla om så mycket mer.
Jag som starkt ogillar allt som är vått i allmänhet och allt som är vått och slemmigt i synnerhet trodde inte att jag skulle bli förtjust i varken boken eller ålen. Nu är jag förtjust i båda (om än med lite förbehåll till den senare).
Det är Svenssons imponerande sätt att skriva och dra paralleller från ålen till livet, tron, människor och livets stora frågor som gör den här till en sann bladvändare och en värdig mottagare av Augustipriset.
Den här boken är också ett fantastiskt exempel på hur forskning kan populariseras för att få större spridning.
Läsvärd i så många kategorier!
Nora Krug (2018/2019) Heimat
Den här imponerande.
Jakten efter ens rötter och känslan av hem och samhörighet (det som på tyska kallas heimat och uttalas ”hhajmat”) leder jaget i boken på en resa genom tid och rum.
Jag har länge vetat att många tyskar upplever en kollektiv känsla av skuld på grund av landets illgärningar under andra världskriget. Att den här skuldskänslan ännu sträcker sig till vår generation visste jag däremot inte.
Också författarjaget i Heimat påtalar detta när hon börjar utforska sin släkt och dess historia närmare.
Boken handlar om rotadhet, skuld, arv och försoning. Boken är scrapbook-aktig till sin form och präglas av fantastiska illustrationer, urklipp och autentiska texter från årtionden tillbaka.
Och vilket fantastiskt begrepp heimat är.
Slutresultatet blir en bok som måste upplevas, kännas. Det är ett helgjutet verk som inte kan annat än lämna mig märkbart berörd.
Johanna Elomaa (2020) Grottdykaren: Mikko Paasi och den dramatiska räddningsoperationen
Jag var en av dem som med hjärtat i halsgropen följde med händelserna i grottan i Thailand under den stekheta sommaren 2018. Var du?
I den här boken berättar Paasi om den otroliga räddningsoperationen som räddade tretton unga människors liv.
Men inte bara det: en ödesdiger händelse i Paasis ungdom gör att boken också har en genomgående underton av skuld vilket gör att all eventuell “den felfria hjälten to the rescue”-tematik är som bortblåst.
Djupt mänsklig och inspirerande. Lite väl upprepande på sina ställen men det oaktat ett rörande livsöde och en verklig händelse att uppmärksamma.
Och hur bra skulle den här boken inte göra sig som film? Läs, så vet du vad jag menar!