Tre rutiner jag mår bra av

Jag är en rutinmänniska av rang.

Bäst skulle jag trivas på dagis. Inte kanske så mycket som barnträdgårdslärare men däremot som barn. Regelbundna mat- och sovtider (helst Skalman-style) och återkommande aktiviteter i repetitiva mönster gör bara så så gott för mig.

Jag märker att jag har rätt många rutiner i mitt liv. Vissa mer viktiga än andra.

Här tänkte jag lista tre ting som jag gör varje dag som ger mig så mycket energi, glädje och livslust.

E453C9CE-F884-4BEE-85E3-F6382F8CF2C6.jpg
  1. En lugn start på dagen

Min första instinkt när jag vaknar om morgonen är att kolla min telefon (millenialvarning). Ofta innebär det att jag har fått något mejl eller meddelande som kräver min respons.

Det här gör i sin tur att jag direkt från morgonen börjar tänka i termer av jobb, saker som ska göras, checklistor att kryssa av och med ens är min hjärna i full gång.

Någon gång har jag stigit upp och genast börjat göra mig redo för dagen. Smink-kläder-hår-frukost-tänder-iväg. Det är effektivt men sådana dagar känner jag att hela jag går på autopilot medan riktiga jag är några steg efter. Jag hänger helt enkelt inte med.

Det här har jag nu försökt råda bot på och min morgonrutin består nu av följande.

Koka kaffe, tända lite ljus, läsa lite Tomas Sjödin eller annan litteratur, skriva lite dagsboksanteckningar och bara landa i den nya dagen och i mig själv. Efter det kokar jag min morgongröt och äter den i allsköns ro. Först efter det gör jag mig klar för dagen och ger mig lov att kika på telefonen.

Det gör att jag känner att jag är synk med mig själv. På bråda och programspäckade dagar vet jag att jag åtminstone har gett tjugo minuter av dagen åt mig själv. Bästa starten!

47ACBA15-F225-46F3-9973-DEFDC7281C61.jpg

2. Kaffe- och jumppapaus

Klockan 10 plingar min mentala kaffeklocka och då blir det en kopp te oftast, ibland kaffe.

Men innan kaffepausen påbörjas brukar jag jumppa med en käpp som jag sveper runt med i kafferummet. Det är bara så bra för mig att få igång blodcirkulation, höja pulsen, aktivera kroppen litegrann innan jag unnar mig en kopp varmt och en smörgås.

I mitt jobb är det så lätt att bara fastna framför skärmen och hålla på utan att märka hur tiden går. Regelbundna pauser med tillhörande jumppa är precis vad jag behöver för att orka på jobbet. Provocerande pausjumppa-aktivist JAG VET!

IMG_0123.jpg

3. Lugna kvällar

Jag märker att mycket av mitt liv kretsar kring lugn. Jag antar att jag behöver en hel del av den varan.

Jag brukar ha som tumregel att lägga undan telefonen klockan 21. Helst ser jag inte heller på skärmar över huvud taget efter 21. Istället kokar jag upp varmt att dricka och läser en bok eller fixar lite kvällsmål med tillhörande kvalitetstid med min Samuel.

Efter 21 brukar jag alltså endast läsa eller prata. Två aktiviteter som gör mig lugn och behaglig till mods. Klockan 22 är det läggdags.

Tycker ni inte att jag passar bra på ett dagis, så säg!?

Vilka rutiner har du i ditt liv?

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.