Det börjar bli dags att sammanfatta bokåret 2019.
Jag lovar att publicera hela mitt bokår 2019 på samma sätt som jag gjorde 2018 men ännu hinner jag läsa några böcker innan det är dags för det.
Mina fingrar kliar ändå att få sammanfatta bokåret 2019 på något vis, och det vill jag göra i list-format (älskar listor). Nämligen fyra böcker i fyra kategorier:
Jag listar böcker som …
— har varit bäst i år
— jag fick kämpa med att läsa klart
— rörde mig till tårar
— är perfekta gåvotips
Håll i er för nu kör vi!
Böcker som har varit bäst i år
Det var inte helt lätt att välja mina favoriter från i år — jag har läst för mycket bra! Jag har många andra på den här listan också men får nöja mig med ett urval.
På min goodreads-app märker jag att jag är relativt generös med att ge böcker fem av fem stjärnor: hela 25 böcker böcker har kammat hem full pott i år.
Betyder det att jag är för snäll med mina vitsord eller att jag helt enkelt läser många bra böcker? Vem vet…
Här är fyra fina i varje fall:
Böcker som jag fick kämpa med att läsa klart
Det här kanske verkar lite osympatiskt men faktumet att jag kämpade med dessa säger inte nödvändigtvis något om författarna eller böckerna utan kanske mer om mig själv och min läsupplevelse.
Sist och slutligen är läsning inte en avskild del av verkligheten, och ibland matchar livet inte boken som läses.
Och i andan av “all publicitet är bra publicitet” vågar jag ändå lista fyra böcker som jag kämpade med. Nämligen:
Böcker som rörde mig till tårar
… på ett bra sätt.
Att jag blir rörd är kanske ingen bedrift i sig men det säger ändå väldigt mycket om språket, känslan och innehållet i en bok.
Här är fyra böcker som fick mig att torka en tår eller tjugo:
Böcker som är perfekta gåvotips
Det är förstås lite ambitiöst att hävda att just de här böckerna är perfekta gåvor. Många frågor uppstår ju då: åt vem? i vilken ålder? med vilka preferenser? vid vilket tillfälle?
På grund av dessa frågor tänker jag också motivera mina val nedan.
Allt jag fått lära mig av Tara Westover blir en fin gåva åt någon som gillar självbiografier. De korta kapitlen, det flytande språket och det dramatiska livsödet får också den ovana läsaren att vilja bläddra vidare och vidare.
Björnstad av Fredrik Backman passar för alla över 14-ish år och uppåt. Min äldre lillebror läste den här helt frivilligt och lånade genast hem del två i samma serie. Det handlar om ishockey men egentligen om så mycket mer.
En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson är en bok som blir en perfekt gåva åt någon som gärna läser böcker med en hel del spänning men utan blod och hemskheter i överflöd.
Kärlekens väg av Alain de Botton lämpar sig som gåva åt alla som inleder eller lever i seriösa parförhållanden. Den bästa äktenskapsrådgivningsboken jag har läst — dessutom i romanformat!