Den som handlar ...

Det finns ett finskt uttryck som jag aldrig riktigt har förstått förrän idag.

Uttrycket är kort och gott “tekevälle sattuu” och eftersom finskan är ett rätt finurligt språk kommer jag inte på någon hastig översättning, men kontentan är väl ungefär så här: för den som agerar händer det.

Men grejen med det finska uttrycket är att “tekevälle” betyder allt från den som handlar, den som agerar, den som gör. Och “sattuu” betyder att något händer, något inträffar men det kan också betyda att något gör ont.

Fantastiskt språk, det där finska språket. Otroligt klumpigt att översätta till svenska.

Tekevälle sattuu.

Ibland önskar jag att jag vore en porslinsdocka i ett vitrinskåp vars enda uppgift vore att sitta där och betrakta världen. Passiv, helt utan ansvar och totalt oförmögen att göra något (läs: något fel) över huvud taget. Det vore så underbart skyddat och kravlöst.

Frustrationen och smärtan när jag handlar och något strular till sig blir mig ibland övermäktig. Jag tänker ofta “varför måste jag vara involverad och ta ansvar och vara med i en massa saker hela tiden”.

Å andra sidan vet jag att jag skulle bli bortom uttråkad i ett vitrinskåp.

Nu försöker jag istället bara undvika att välta det.

IMG_3624.jpg
Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.