Torsdag är städdag

Torsdagar är städdagar. Det är sen gammalt.

Så länge jag minns har torsdag varit städdag för mig och redan i lågstadiet städade jag hela huset på närmare 200 kvm varje torsdag. Och jag slutade aldrig med den traditionen.

Sanningen är att jag älskar att städa.

Särskilt gillar jag det när jag är ensam hemma (eller hemma med bebis) och får hålla på i egen takt och inte behöver bli avbruten med jämna mellanrum. En helt annan sak är den städning som äger rum i all hast när två föräldrar heltidsjobbar och har småbarn (som ser det som sitt livsmål att riva ut innehållet i alla husets skåp och skrymslen).

Jag ska alldeles snart påbörja veckostädningen här hemma, men jag tänkte idag dela med mig av hur jag brukar göra när jag städar. Jag tycker personligen det är jättekul att veta hur andra gör när de städar; alla KAN ju städa, men man kan göra det på så många olika sätt!

Jag vill särskilt dela med mig av min bästa städningsfilosofi som har varit avgörande för mig.

Föreställ er följande scenario: jag börjar städa i köket och plockar upp en leksakstallrik från köksgolvet och för det till Mollys leksakskök i vardagsrummet. Där inser jag att hennes leksakskök är upp och ner och börja städa det. I leksaksköket hittar jag ett par smutsiga strumpor som jag för till smutskorgen i WC. I WC ser jag att Mollys snuttefilt ligger på golvet så jag för den till hennes rum. I Mollys rum hittar jag Samuels t-skjorta som jag för till sovrummet. I sovrummet hittar jag ett smutsigt vattenglas och för det till köket och då inser jag att det ju var där jag höll på att städa i första hand.

Ja, ni fattar grejen. På 5 minuter hinner jag vara inne och böka i alla husets rum utan att få till gång större förändring över huvud taget.

Detta sätt att städa genom att följa föremåls-principen är inte att föredra. Därför är jag sträng med principen att städa ett rum i taget och totalt BLUNDA för alla andra rum.

I praktiken börjar i ett rum och samlar ALLT som ska till andra rum/ställen i en hög eller en plastkorg, och när jag har plockstädat klart i ett rum flyttar jag sovrumshögen till sovrummet osv. Jag brukar helt kallt lämna högen i rummet och ta itu med den FÖRST när det är dags att plockstäda i just det rummet.

Denna väldigt enkla princip har varit en game changer i mitt städgame, så varsågoda för den! ;)

1. Plockstädning i alla rum
Det allra första jag gör när jag börjar (efter att ha satt upp håret i en hästsvans) är att plockstäda i alla rum. Detta innebär att lägga alla saker på sin plats och plocka undan allt extra som kommer fram under veckan (post, sladdar, leksaker, disk osv.)

Ifall det är dags att byta lakan i sovrummet brukar jag göra det i det här skedet och samtidigt lägga ut täcken, dynor, filtar och kuddar till vädring. I WC:n brukar jag byta handdukar och i köket tar jag fram nya kökshanddukar.

2. Dammtorkning, rengöring och dammsugsförberedelse
När alla leksaker, kläder och grejer är på sin plats går jag lös med dammtrasa och sprej. Det är så mycket roligare att torka damm när ytorna är prylfria och det enkelt går att göra rent.

KÖKET
I husets hjärta – köket – putsar jag köksbänk och köksbord. Jag rengör kylskåpsdörren, skåpluckorna och handtagen. Jag putsar mikron både ut- och invärtes och går lös på spisen. Sen rengör jag handfatet och kollar ifall fläktluckorna till spisfläkten behöver diskas (som jag diskar i snabbprogram i diskmaskin). Kaffekokarna blir lätt sunkiga så de putsar jag av.

I WC
Jag tvättar förstås toastolen både inuti och utanpå (den samlar särskilt mycket damm på utsidan vid golvet så den putsar jag av varje vecka). Jag tvättar handfatet, bänken, spegeln och ungefär varannan vecka även duschskåpets glasväggar. Vi har för tillfället ett skötbord som jag putsar av och byter handduk till.

I SOVRUM/VARDAGSRUM
Här är det vanlig dammtorkning av ytor som gäller. Ibland tar jag ut alla kuddar och dynor och filtar för att damma av och vädra dem.

Efter att ha rengjort alla ytor i rummet lyfter jag upp föremål från golvet: skräpkorgar, större leksaker, pallar, stolar, babyskydd RUBBET – så mycket som möjligt ska bort från golvet för att göra det enklare att komma åt med dammsugare och golvmopp.

3. Dammsugning och golvtvätt
Den här punkten brukar jag ofta överlämna åt min kära man för trots att jag älskar att städa har jag starka aversioner mot särskilt dammsugning. Det helt enkelt suger (höhö). Det är något med dammsugarens bökighet, högljuddhet och hur otroligt SVETTIGT det är att dammsuga som jag helt enkelt inte tål.

Så i mitt fall brukar jag i det här skedet koka mig en kopp kaffe och invänta min make som sköter dammsugningen och golvtvätten. Vi brukar först dammsuga alla mattor (eftersom vi har en hårig katt) och sen även ta ut de mindre mattorna för att damma av dem och vädra dem där.

Så till sist några korta tips:

– Lyssna på en ljudbok eller bra musik när du städar. Det mesta blir trevligare då!

– Köp små “gardinknipsor” att hänga trasor i! Vi har en som hänger i köket för disktrasan och i städskåpet har vi en hel räcka med knipsor – superbehändigt och mer hygieniskt än att ha dem att hänga från kranen i köket eller ihopknycklade i något skåp.

– Använd gamla tandborstar till att göra rent vid kniviga ställen i lavoaren i WC och köket (som runt och på kranen)

– Gör något extra varje vecka. Det är oerhört tråkigt att ha en to do-lista med punkter som rengör ugnen, tvätta fönstren, städa roskisskåpet osv. Därför brukar jag försöka göra något lite extra varje gång så känns det inte övermäktigt.

NU blir jag pepp på att ta itu med veckostädningen så det ska jag göra nu! HEJS!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.