Bokrecension: Leïla Slimani ”De andras land”

Detta var vår bokklubbsbok i mars och är den första delen i en trilogi om Marocko.

Mathilde är fransyskan som gifter sig med marockanen Amine och flyttar till Marocko vid en historiskt avgörande tidpunkt i landets historia. Landet söker sitt fotfäste och inbördeskriget hägrar.

Boken jobbar med många spännande dikotomier: kvinna/man, europeiskt/marockanskt, tradition/modernitet, kristendom/islam samt frihet/bundenhet.

Det säger sig själv att boken blir ett laddat spänningsfält som förr eller senare hotar att brisera.

Alla i bokcirkeln fann upplägget för boken riktigt intressant, men många av oss blev lite vilsna under läsningens gång på grund av bokens okonventionella uppbyggnad, många sidospår och faktumet att vissa (ibland väldigt centrala) aspekter bara nämndes i förbifarten.

En stor del av diskussionen uppehölls vid äktenskapet mellan Mathilde och Amine samt hur ett historiskt perspektiv är nödvändigt för att förstå boken till fullo.

Vi blev plågsamt medvetna om hur lite vi visste om Marockos historia – men efter att ha läst boken vet vi mycket mer!

Boken var lite av en vattendelare och fick betyg mellan 5 och 9 (på en skala från 1–10). Men det blev en riktigt fin diskussion!

“De andras land” är boken för dig som: » vill lära dig mer om Marocko » är intresserad av romaner med historiskt innehåll » älskar böcker med okonventionella grepp

Bokklubbens medelvitsord: 3/5 (eller 6/10) Mitt betyg: 4/5 (eller 7/10)

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.